Спеціалісти відділу державного геодезичного нагляду Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області за перше півріччя 2019 року обстежили 52 пункти Державної геодезичної мережі (ДГМ) І – ІІІ класу в Драбівському, Жашківському, Кам’янському, Канівському, Корсунь-Шевченківському, Маньківському, Монастирищенському, Смілянському, Черкаському й Чигиринському районах. Із них у задовільному стані збереглося 18 пунктів, знищено 34.

   

Також проведено 3 планові перевірки суб’єктів господарювання щодо додержання вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності. Результати перевірок розміщені на Інспекційному порталі.

 

У ІІ півріччі заплановано обстежити 46 пунктів ДГМ І – ІІІ класу на території Черкащини й провести згідно з річним планом 7 перевірок суб’єктів господарювання щодо додержання вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності. З річним планом здійснення державного нагляду (контролю) можна ознайомитися на сайті Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (http://cherkaska.land.gov.ua/info/planovi-zakhody-derzhavnoho-nahliadu/).

Довідково:

Геодезична мережа – це система закріплених на земній поверхні геометрично зв’язаних між собою точок, положення яких визначене в прийнятій системі координат і висот. Закріплена на місцевості точка геодезичної сітки називається геодезичним пунктом.

Державна геодезична мережа поділяється на державну планову, висотну й планово-висотну мережі. Планова геодезична сітка складається з пунктів, взаємне планове положення яких визначають із найвищою точністю. Її поділяють на чотири класи: I, II, III, IV, які встановлюють за точністю вимірювання кутів і відстаней, довжиною сторін і порядком послідовного розвитку сітки.

Державна геодезична мережа (ДГМ) – основа для всіх видів геодезичних і топографічних робіт. Вона необхідна для створення єдиної системи координат і висот на території країни; детального вивчення фігури й гравітаційного поля Землі та їхніх змін у часі, виконання топографічних зйомок у єдиній системі координат і висот, надійного контролю якості топографо-геодезичних робіт, вирішення наукових і технічних завдань народного господарства.