З 2 до 3 жовтня 2024 року представники Держгеокадастру взяли участь у роботі 23-го засідання Балтійського відділу Групи експертів Організації Об’єднаних Націй з географічних назв (UNGEGN), що відбулося у м. Вільнюсі (Литовська Республіка). Захід був організований Міністерством навколишнього середовища Литовської Республіки та Національною земельною службою при Міністерстві навколишнього середовища Литовської Республіки. До засідання долучилися представники національних органів, відповідальних за стандартизацію географічних назв, із Литви, Латвії, Польщі й Естонії.

Відповідно до порядку денного заходу представлено національний звіт України щодо діяльності у сфері стандартизації географічних назв, який містить інформацію про законодавчі зміни у сфері географічних назв, оприлюднення відомостей Державного реєстру географічних назв, зміни в назвах адміністративно-територіальних одиниць, населених пунктів та інших географічних об’єктів за 2023–2024 роки.

Учасники засідання обговорили шляхи підвищення ефективності перевірки оновлень географічних назв, практичні сценарії використання бази даних географічних назв у національній інфраструктурі геопросторових даних, переведення даних та електронних послуг, пов’язаних із географічними назвами, у машиночитані формати та питання їх застосування для розвитку технологій штучного інтелекту.

Довідково

UNGEGN координує діяльність держав-членів ООН у сфері стандартизації географічних назв на національному і міжнародному рівнях, веде збір інформації про результати роботи національних і міжнародних органів зі стандартизації географічних назв та сприяє поширенню відомостей про результати такої роботи серед держав-членів ООН, рекомендує принципи і методи для вирішення проблем національної і міжнародної стандартизації, сприяє наданню наукової і технічної допомоги.

З 1993 року Україна є членом UNGEGN. Представники України беруть участь як спостерігачі в роботі Балтійського відділу UNGEGN.