Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області відповідно до земельного законодавства вилучає земельні ділянки сільськогосподарського призначення в іноземців. Так протягом 2023 – 2024 років позбавлено права на землю 36-тьох громадян Російської Федерації та одного білоруса, що володіли землею незаконно.

За вказаний період обласний Держгеокадастр спільно з окружними прокурорами Черкащини в судовому порядку конфіскували 37 земельних ділянок загальною площею майже 64,8 га, що належали особам, які зобов’язані відчужити ці земельні ділянки.

Довідково:

У п. 4 статті 81, п. 2, 4 статті 145 Земельного кодексу України зазначено, що землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, упродовж року підлягають відчуженню. Якщо така земельна ділянка не була відчужена власником протягом визначеного строку, то вона підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подає до суду орган, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов’язаних із її продажем, виплачується її колишньому власнику.