Сьогодні, 2 листопада,  в Головному управлінні Держгеокадастру у Черкаській області відбулася робоча нарада, яку провела начальник Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольга Залога. На зібранні були присутні керівники структурних підрозділів відомства в районах, ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» та Черкаської регіональної філії «Центр ДЗК».

Одне з найважливіших питань, обговорених на зібранні, – поновлення нормативної грошової оцінки землі в 391 населеному пункті протягом ІІ-го півріччя 2018 – І-го півріччя 2019 року. Структурні підрозділи Головного управління Держгеокадастру Черкащини повідомляли органи місцевого самоврядування про необхідність передбачити в бюджеті кошти для проведення робіт із встановлення меж населених пунктів і поновлення нормативної грошової оцінки (НГО) землі.

– Ще раз надішліть офіційні листи й особисто обговоріть із головами сільських, селищних і міських рад питання стосовно необхідності передбачити кошти в місцевих бюджетах на 2019 рік для поновлення нормативної грошової оцінки населених пунктів, – звернулася Ольга Залога до керівників структурних підрозділів у районах. – Треба докласти максимум зусиль для виконання плану-графіка. Адже поновлення НГО  дасть можливість значно наповнити бюджети коштами, які надійдуть від сплати податків, орендної плати за використання земель комунальної власності на території громади.

Нормативна грошова оцінка (НГО) земельних ділянок, що поновлюється кожні 5 – 7 років, потрібна для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні й даруванні земельних ділянок, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництв.

  

Також працівники обласного Держгеокадастру обговорили  питання щодо переведення документації із землеустрою в електронний вигляд, що здійснюється відповідно до Положення  про  Державний  фонд  документації  із землеустрою, затверджений постановою  Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 року № 1553.

Як зазначила начальник відділу організаційного та господарського забезпечення Людмила Пазинич, на виконання доручення Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Головне управління підготувало та передало Черкаській регіональній філії “Центр Державного земельного кадастру” для перетворення в електронний (цифровий) вигляд 31 тисячу документацій із землеустрою, що зберігаються в місцевих фондах документацій із землеустрою в структурних підрозділах Держгеокадастру в районах.

Підсумовуючи сказане, керівник землевпорядної служби Черкаської області Ольга Залога зокрема привернула увагу до інспекційної роботи щодо дотримання користувачами земельного законодавства, якості надання адміністративних послуг у ЦНАПах, вчасного розгляду звернень тощо. Про  виконання доручень за результатами наради працівники Головного управління й структурних підрозділів мають відзвітувати наприкінці листопада – початку грудня цього року.